Plat eller krone. LØBER IND I LYGTEPÆL!

Plat eller krone (film)

Plat eller krone

Mange led binder de to drenge sammen for resten af livet. Efter en del tovtrækkeri besluttede domstolen at lade de to stemmer tælle med, og derfor skulle stemmeligheden afgøres på en eller måde. Ordet har oprindelig rod i det græske plats, der betød flad. Plat er den side, der ikke er præget af en kongekrone, den flade side, og grundbetydningen i plat, der er udviklet parallelt med det tyske platt, er da også flad med bibetydningen almindelig. Plattysk var det sprog, som blandt andet hanseaterne talte, og som trivedes i Holsten, ved Elben og ved østersøkysten, og som blev forstået af de mennesker, der boede i det, der i dag er Danmark ved Østersøen. Der er endda udviklet et moderne ord, platitude, der kommer fra fransk, og som betyder banalt eller flovse.

Next

Plat eller Krone : Denmark

Plat eller krone

Middelalderens og renæssancens plattysk har haft stor betydning for det sprog, vi i dag kalder dansk. Tilbage til plathederne, havde jeg nær sagt, for der er blevet slået plat på det oprindelige ord for flad. Plat betyder også i vore dages sprogbrug noget med at narre eller snyde. Plat er jo, når det gælder mønter, den side, der ikke er fin og kongelig. Plattysk betyder tværtimod klart og letforståeligt tysk, idet forstavelsen plat her kommer af det nederlandske plat, der betyder klar eller forståelig. I dag betyder ordet plat først og fremmest noget, der er simpelt, banalt og smådumt. I det mindste er ordet udviklet fra en blikkenslager, eller kobbersmed, altså en, der hamrer plader.

Next

Carmon

Plat eller krone

Take a look at the Clickable subreddit map Er kommet i tvivl om hvilken side af en mønt der er krone. Engang var en plattenslager en hæderlig håndværker. Det er på samme måde med de gamle danske tyvere - begge sider har en krone. Sådan en platitude eller plathed står i modsætning til en fin ting, platmenage, som mange læsere kender fra pæne hjem. Vennen kan dog ikke holde sig fra spil, og øder alt væk, medens Herkules får sin egen restaurant. Fra den gammelgræske platform har ordet bredt sig i det europæiske fladland, for nu at udtrykke sig poetisk. Der fik den stakkels ugle igen en over fjerene! En anden tolkning af ordet er, at det hen-viser til sproget på den nordtyske slette, så det altså er fladlandets tysk, som står i modsætning til højtysk.

Next

Plat eller krone (1937)

Plat eller krone

Ordet kom ind i dansk i middelalderen, og det kom, som meget af vor sproglige bagage, fra tysk, nedertysk og nederlandsk. Plat eller krone Release Date: September 16, 1937 Year : 1937 Slogan : «» Genres : Comedy Production Companies : Palladium Director : Jon Iversen Producers : Writers : This film follows two men, the plain Herkules Ib Schønberg and the rich Erik Angelo Bruun. About A forum for discussions, funny tidbits and news about Denmark and the Danes. Formandspost blev afgjort ved platheder. Jeg er også pænt forvirret over dette. Men lad mig først lige slutte af med lidt musikalsk.

Next

Plat eller krone (1937)

Plat eller krone

De to barndomsvenner havner to vidt forskellige steder i tilværelsen. And he never forgot that fact. Det er derfor passende at tale plattysk, eller rettere tale om plattysk. Så nu er mit spørgsmål: Hvilken side er plat og hvilken er krone? Har altid ment at siden med majestæten selvfølgelig måtte være krone, men efter et afsnit masterchef hvor mønten landende på dronningen, erklærede de at det var plat. This forum is mainly in Danish, but posts in other Scandinavian languages and English are welcome too. På italiensk er det piatto, som er i familie med piazza for plads, og fra fransk har vi plateau, der betyder en flade. Fra 1800 til 1920 Republikken Irland blev selvstændig i 1922 var der hoved men ingen harpe.

Next

Plat eller krone (film)

Plat eller krone

Det lyder som en joke, men den er god nok. Det var ellers hæderligt nok at slå plat på den måde!. Beskrivelse Portnersøn og tjener Herkules Ib Schønberg , kommer pludselig til penge, da den lodseddel, han modtog som betaling af en gæst, kommer ud med en større gevinst. Det er gammel tradition at afgøre væddemål eller andre mellemværender, som valg af banehalvdel i sportskampe, ved at kaste en mønt, der lander med plat eller krone op. Der var to ugyldige stemmesedler, og det var de to stemmer, der var årsag til lodtrækningen om det syvende mandat. Man kan så sammenligne med de andre mønter, der ikke har, ud fra hvilke sider årstallet og møntens værdi står på.

Next

Plat eller krone (1937)

Plat eller krone

Svendsen - værtshusholder Konsul Tilskuer Tjener Von Horn, snop Festdeltager på skib Mads Kredits: Instruktion Manuskript Musik Musik Kopi Tonemester Tonemester Sangtekster Fotograf Produktionsselskab Udlejning Dialog bearbejdelse Lokationer:. Fire års fremtid afgjort på et sekund Stemmeafgivelsen ved kommunalvalget den 22. Ifølge loven må der kun være en stemmeseddel i hver kuvert - ellers er stemmen ugyldig. Platte bemærkninger og den slags. Man slår plat på noget, ligesom vi kender folk, der er nogle værre platugler - Huh! Sagen om krone-valget er ret usædvanlig. Som sagt betyder det fladt, men altså her i betydningen klart, forståe-ligt og ligetil.

Next